Web-udvikling på Mac OS X

Hvis man godt kan lide at udvikle web-sider fra en teksteditor og samtidig godt kan lide at arbejde via en FTP forbindelse, er der nogle forskellige gratis værktøjer som kan hentes til Mac. Jeg kan dog anbefale Aquamacs da jeg fandt ud af at værktøjer som Nvu kan give problemer.

Bland andet forsøger Nvu at indsætte forskellige tags når man indlæser en side, hvilket måske kan være godt hvis man udelukkende udvikler i HTML. Det er ikke lige tilfældet for mig, og da man tilsyneladende ikke kan indlæse filer uden at den omformaterer koden, finder jeg Nvu helt ubrugbar til web-udvikling. Dog kan det vise sig at være et fint værktøj for brugere der foretrækker at udvikle web-sider grafisk i stedet for at skrive koden fra bunden, og vel og mærke kun udvikler i HTML.

Aquamacs, som er en Emacs udgave til Mac OS X, er en editor med mange muligheder og den grafiske brugergrænseflade gør den let at anvende for nybegyndere. Genvejene i editoren er mange, og det er nemt at finde hjælp til disse på nettet.

Aquamacs med en smule gennemsigtighed

Det er også meget nemt at åbne filer på en FTP server, hvilket kan gøres på følgende måde. Tryk ”ctrl x” og derefter ”ctrl f” som åbner dialogen Find file og slet derefter ”~/” så der nu kun står: “Find file:“. Hvis du skal forbinde til serveren server.com med brugernavnet john.doe skal du skrive følgende i dialogboksen:

/john.doe@ftp.server.com:

Tast derefter “enter” hvorefter du vil blive spurgt efter en adgangskode til serveren. Når du har indtastet den, vil du have adgang til at redigere filerne direkte på serveren samt at oprette nye filer. For at gemme diverse ændringer trykkes ”ctrl x” og derefter ”ctrl s” og du kan fortryde ændringer ved at tykke ”ctrl shift -”.

Share

3 thoughts on “Web-udvikling på Mac OS X

  1. Hej Jens. Hvordan håndterer du brackets og backslash i Aquamacs? På det danske keyboard er det jo option + shift + 7 for backslash, men option bruges som meta-knap per default og det er rart nok, men ikke hvis man skal lave backslashes og brackets…

  2. Hej Magnus

    Det er et godt spørgsmål. Jeg har faktisk kun redigeret min web-side og rent tilfældigt ikke lavet nye funktioner på siden der krævede krøllede parenteser. Men jeg ved at du kan lave keybindings og på den måde løse problemet.

    tiny-tools.sourceforge.net/emacs-keys.html

  3. Ja, en måde er at lave andre bindings, men det løser ikke mit luxusproblem, nemlig at jeg elsker ctrl + meta (option) og også at der ikke laves om på Cmd-knappens Mac-funktioner. Det gør det temmelig besværligt, fordi jeg ligesom er løbet tør for keys, når jeg skal lave brackets og backslash. Det kunne jo være du havde en anden foretrukken måde at gøre det på :). Men jeg prøver mig bare frem med hvad jeg nu synes er komfortabelt. Tak for hjælpen.

Der er lukket for kommentarer.