Varmeflytning

DSC00490
En aften for en uges tid siden, hvor jeg sad og grublede over vinterens indflydelse på energiforbruget, fik jeg en den idé at jeg ville udnytte den overskydende varme fra brændeovnen på overetagen. Vi har tidligere talt om varmeflytning, men det var en løsning til hele huset, og denne løsning ville kræve en renovering af loftbeklædningen på hele underetagen. Men da jeg læste at det ikke anbefales at opvarme køkken, bad og bryggers grundet risikoen for tilbagestigende fugt og dermed skimmel, så efterlod det mig med ca. nul rum der skulle opvarmes i stueplan.

Men på overetagen er sagen en anden. Vi har sat elektroniske termostater på (næsten) alle vores radiatorer – dvs. 15 stk. De sørger bl.a. andet for en temperatur på 16°C på hele overetagen – det er den anbefalede laveste temperatur i boligen for at undgå kondensering af den fugtige varme luft fra resten af huset. De 16°C er dog lige friskt nok, hvis man sidde på kontoret og arbejde eller hygge i stuen oven på. De kræver at man på forhån går op og stiller temperaturen til 21°C, og det virker lidt som frås i den kolde vinterperiode, da vi allerede har en dejlig opvarmet stue neden under. Men hvis overskudsvarmen fra brændeovnen kunne bruges som supplement til opvarmningen, så vil det være ret fedt. Desuden vil det sænke temperaturen ved brændeovnen som virker lidt overdimensioneret til vores stue.

Beslutningen om at købe et varmeflytningsanlæg var nu taget, og det tog mig fire eftermiddage/aftener efter arbejde at installere systemet. Dvs. en etagegennemføring og fordeling til tre rum, isolering af rør + opsætning af temperaturstyring og omdrejningsstyring.

Resultatet: Der er pt. 22,3 grader i de rum hvor den varme luft kommer ned, og der plejer vi at have 16°C, som er elektronisk styret. Hvis systemet, der bruger 60 W, kører 6 timer hver dag hele året rundt, så koster det 256 kr. i strøm at flytte varmen. Det burde kunne betale sig at flytte varmen, men den må tiden vise næste vinter. Det vil så også vise sig om det er mulig at tjene det hele hjem. Prisen inkl. nyt værktøj er 5500,- kr.

Informationer vedrørende DUKA varmeflytning kan findes på DUKA varmeflytning

Share

10 thoughts on “Varmeflytning

 1. hej jeg har sådan et anlæg på loftet med genvækst og syntes ik det viirker der kommer 18 grader ud i kanalerne , har brændeovn og varmepumpe der varmer men el radiator er slukket spørgsmålet er så om de ska være tændt ?

 2. Hej Carsten

  Jeg vil sørge for at isolere anlægget godt og sætte en regulator på der kun tænder anlægget når der er mere end 25 grader. Jeg har ca. 100 mm. mineraluld omkring rørene. Desuden kan det være en god idé at kunne regulere blæserens omdrejninger da luften afkøles meget hvis den flyttes for hurtigt.

  Jeg har netop målt luften der kommer ud af mine ventiler, og temperaturen siger 30 grader (der er pt. 30 grader i stuen). Den normale temperatur er ca. 24 – 26 grader på luften der kommer ud af ventilerne. Hvis luften der kommer ud er koldere end den temperatur som du vil have i de rum der flyttes varme til, så skal du ikke tænde anlægget.

  Jeg har elektroniske termostater på radiatorerne som sørger for at holde en rumtemperatur på 21 grader. Varmeflytningen supplerer radiatorerne, men kan ikke varme rummene op hvis der er koldt. Jeg ved ikke om dine elradiatorer kan indstilles til en bestemt temperatur. Hvis de kan det, så vil jeg sætte dem på 21 grader og lade anlægget bidrage med varme. Men hvis der blæses 18 grader varm luft ud, så køler du rummet ned.

 3. hej det er isoleret på mit loft men der kommer kun 18 grader ud og det ik anderledes om jeg slukker for det eller det køre derop ..jeg har en termostat der står på 15 grader og kan højst skrue den op på 25 grader

 4. mener du så vi ska tænde radiator for at få mere varme evt. for den suger ind i bryggers og toilet og hen over min brændeovn og toilet og bryggers er der ik varme på pt ..?

 5. Nu ved jeg ikke hvordan dit anlæg er bygget op, men mit suger kun varme fra stuen, hvor der trækkes luft direkte over brændeovnen. Denne luft fordeles ud i tre rum uden tilførsel af frisk luft. Anlægget kan findes her.

  Jeg ved ikke hvordan et genveksanlæg skal indstilles, men en af de væsentlige pointer med sådan et system, er at tilføre frisk opvarmet luft til boligen. Flere anlæg har en udnyttelsesgrad på op til 90% – dvs. at du optimalt set får 90% af din varme igen hvilket svarer til 18,9 grader hvis den luft der suges ud af boligen er 21 grader. Så temperaturen kan vel sagtens være 18 grader, hvilket er ret godt og også bedre end udendørstemperaturen på den friske luft der trækkes ind. Så jeg vil mene at dit anlæg kører ok, og at du skal supplere med varme fra dine radiatorer i de rum der flyttes varme til og ikke de rum du flytter varme fra.

 6. Hej,

  Hvordan ser det ud her efter nogle år? er det stadig godt kørende og pengene værd?

  Vi har samme udfordring med pejs i stuen og med vores 70’er hus med kun 1 dør ned til en gang med 3 værelser kommer der ikke meget varme derned.

  Og med de tilbud de plejer at køre på sådan et 3-værelses sæt, så tænker jeg i år er tiden for det.

  Mangler jeg noget til indkøbslisten?
  Duka varmeflytningssæt
  Termostat
  Regulator
  Isolering til rør (Svært at se på billederne, men er det sådan nogle ruller du bare har viklet omkring?)

 7. Hej Jens.

  Har netop erhvervet mig et varmeflytningsanlæg fra DUKA. Hvad brugte du til at isolere rørene med? Kan se på billedet du ikke har brugt kondensbeskyttelse/papir/tape eller lign. Har du ingen problemer med fugt i rørene?
  Har tænkt mig at bruge alm. isoleringsruller, da bats vel ikke er så fleksible når de skal rundt om rørene, hvad er din erfaring der?
  Overvejer også at lade rørene hvile ovenpå den eksisterende isolering kontra fritstående rør. Vil meget gerne høre dine betragtninger og erfaringer, skulle du have tid.

  Mvh Morten.

 8. Hej Morten

  Jeg beklager mit sene svar. Jeg anvendte almindelig mineraluld på rulle, men jeg bude have brugt en lamelmåtte som denne: http://www.rockwool.dk/produkter/u/8247/vvs-isolering/lamelmaatte-%28armeret-alu-belagt-papir. Den beskytter bedre mod kondens og er optimal til løsningen. Husk at tape samlinger i rørene (dette har jeg også glemt men håber at lave løsningen om i forbindelse med omisolering af loftrummet.

  Med venlig hilsen
  Jens

 9. Hej Kim

  Jeg vil sige at det sparer noget varme og giver en bedre komfort i huset. Jeg er alt i alt glad for løsningen, men man skal overveje den støj som en kanalventilator giver i forhold til en boksventilator. Jeg har selv overvejet at skifte til en boksventilator da den arbejder ved lavere omdrejninger og har en langt lavere lydudbredelse. I tillæg vil jeg kombinere denne med en filterkasse da det lille kanalfilter har en meget begrænset kapacitet. Men bliver overrasket over hvor meget snavs der kan samles i løbet af et par måneder.

  Ellers ser det ud til at du har styr på materialerne. Der mangler blot tape til samlingerne da man ikke kan forvente at pakningerne i samleled er helt tætte.

  /Jens

 10. Hej Jens.

  Hvilket anlæg er der tale om?

  Jeg har selv lige monteret et Duka 3-rums. ca 14 meter 100 mm. rør.
  Jeg har isoleret det med 50 mm. lamelruller fra Rockwoll.

  Umiddelbart er jeg ikke imponeret af effekten. Jeg har ikke haft mulighed for at måle udgangstemperaturen, men den føles ikke varmere end ca. 17-18 grader. (et gæt)

  Efterfølgende har jeg overvejet at efterisolere med 100 mm. Glasuld. ala dit anlæg.
  Det skal siges at jeg ikke har monteret hverken termostat eller regulator her i starten. (har det liggende)

  Fik du nogensinde omisoleret anlægget?

  Venlig hilsen og godt nytår

  Jacob

Der er lukket for kommentarer.