All-grain brygning – Sweet Stout

Der mæskes ved 65 grader og det hele cirkuleres med en lille pumpe.
Der mæskes ved 65 grader og det hele cirkuleres med en lille pumpe.

Nu er jeg ved at have brygget en del gange, og jeg vil egentlig vise hvor nemt det er. Først skal man selvfølgelig købe lidt grej og dette kan f.eks. gøres ved hjemmebryggeren.dk eller shop.lundteknik.dk/. Det koster ca. 4500,- kr. + ingredienser at komme i gang.

Jeg har selv købt stumperne, da Lidl af og til har en elgryde til 500,- kr. og ved en byg-selv-løsning kan man starte for ca. 3000,- kr. Pumper er ret dyre i Danmark, men kan købes billigt i England her.

Selve brygningsprocessen afhænger af øltypen, men jeg kan anbefale at man køber bogen “Ølbrygning for begyndere” af Klaus Rydahl da den indeholder masser af opskrifter på både ekstrakt øl og all-grain øl. Desuden har den en god beskrivelse af selve processen.

Den Sweet Stout som jeg brygger er købt som et færdigt all-grain kit ved hjemmebryggeren.dk, og der medfølger en vejledning som passer til. Den er nem at følge, men jeg vil dog anbefale at man springer over gærstarteren da gæren sagtens kan bruges rent. Fordelen ved gærstarteren er at man får en kraftig gæring fra start, men efter min mening er der en risiko for at man kontaminerer bryggen. Udover dette er mit bedste råd nok overdrevet renlighed da det er surt at stå med 25 liter mælke- eller eddikesyreinficeret øl. Især når man først opdager det efter den er kommet på flaske…

Share