Brygudstyr til all grain

Mit lille “bryggeri” består at billige løsninger som virker til produktion af 20 – 25 liter øl pr. brygning. I det følgende vil jeg vise hvad jeg anvender når jeg brygger øl.

SONY DSC

Jeg har købt en el-gryde i lidl til 500,- kr. som jeg har monteret en rustfri hane i med bundfilter. Jeg startede med en almindelig hane fra Biltema, men den begyndte at ruste og jeg brød mig ikke om tanken om hvad der kunne afgives af spændende ting til mit øl. Hanen er en 1/2″ hun/hun monteret med en reduktion til 3/8″ da dette giver en god pakflade mod gryden. Disse to dele er købt ved edelstahl24.com.

SONY DSC

Gryden har indbygget digital termostatstyring og timer og kvaliteten er ok når nu den kun har kostet 500,- kr. Jeg vil dog nok overveje en PID med en bedre føler samt et SSR relæ, men så længe man husker at måle temperaturen med et termometer så er det muligt at korrigere for grydens manglende præcision. Jeg har monteret en afbryder på gryden så jeg til en hver tid kan sætte fuld kraft på varmelegemet. Det var en nødvendighed da gryden måler lidt for meget og derved aldrig når op på 100 grader celcius, samt at den svinger mellem 96 og 99 grader da varmelegemet slås fra og til af termostatstyringen. Så nu kan jeg koge urten med humle :)

SONY DSC

På den indvendige side af gryden, har jeg monteret et rustfrit filter som kan købes ved hjemmebryggeren.dk. Det virker perfekt til frafiltrering af humle. Jeg har lavet en pakning af silikoneslange til føleren i bunden af gryden. Den originale pakning var for dårlig og lækkede en lille smule, og den hjemmelavede holder helt tæt.

SONY DSC

Mæskepumpen er ret effektiv og kan købes ved shop.solarproject.co.uk. Jeg har faktisk købt et par stykker da jeg var i tvivl om hvorvidt den kunne holde, men der har ikke været et eneste problem endnu.

SONY DSC

Pumpen forsyner en fordelingsring i toppen af gryden og den er hjemmelavet af 10 mm. PEX rør. Jeg er ikke overvældende glad for denne konstruktion da der er tendens til for meget plaskeri og dermed iltning under mæskningen. Jeg håber at det kan afhjælpes med dobbelt så mange huller.

SONY DSC

Si-indsatsen er købt ved lundteknik.dk og den fungerer glimrende til mæskning. Hjemmebryggeren sælger en indsats som er nemmere at rengøre og den ville jeg nok vælge hvis jeg skulle gøre noget om.

SONY DSC

Jeg har bygget en kran af lægter så det er nemt at hejse si-indsatsen op efter mæskning. De simple bagagestropper er fra Biltema som dog yder nogen modstand når man skal hejse si-indsatsen op.

Jeg anvender en rustfri spiralkøler som nedsænkes i gryden 15 minutter før kogningen skal afsluttes. Det tager omkring 40 minutter at afkøle urten og dette kræver alt for meget vand. Jeg har planer om at købe en pladekøler så denne proces kan optimeres.

SONY DSC

Jeg anvender en 10 liters gryde til opvarmning af vand til sparging.

SONY DSC

Hydrometeret er jeg ikke altid lige god til at bruge. Jeg synes at det er lidt besværligt at skulle sikre 20 grader ved aflæsning og der går jo næsten en hel øl til spilde ved de målinger der skal tages. Derfor har jeg bestilt et refraktometer på ebay og det skulle gøre målingen af sukkerindholdet noget nemmere :)

Share